Bulundugunuz sayfa: Ana Sayfa › Haberler

Biri Tutuyor Biri Vuruyor Biri Seyrediyor

16 January 2013 00:47 Kategori Dünya
NATO’nun maşa olarak kullandığı Fransa’yı ABD uzaktan kumanda ediyor ve bir taraftan da bölgedeki devletlere siyasi baskı yapıyor. Başta işbirlikçi Mali ve Cezayir hükümetleri halklarına rağmen sömürgeci düzenin işgal ve saldırılarına çanak tutuyor. Müslümanlar ise birlikten yoksun!..

Ürdün Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Cevad el-Hamd,’’ABD, Cezayir başta olmak üzere, bölgedeki devletlere Mali’ye askeri müdahale konusunda siyasi baskı yapıyor’’ dedi.

Mali’deki askeri müdahale ve NATO’nun bölgedeki siyaseti hakkında değerlendirmelerde bulunan siyasi analistler, ABD’nin, Mali’ye askeri müdahale konusunda çevre ülkelere siyasi baskı yaptığını, NATO’nun ‘’açık kapı’’ siyaseti çerçevesinde, Mali’ye coğrafi açıdan en yakın NATO üyesi Fransa’nın doğrudan askeri müdahaleyi üstlendiğini ve birliğe üye diğer devletlerin Fransa’ya askeri ve lojistik açıdan destek olduğunu belirtiyor.

Fransızlar gece boyu bombaladı

Fransız işgal güçlerinin Diabali kentini gece boyunca bombaladığı bildirildi Bir görgü tanığı, Fransız güçlerinin tüm gece Diabali’yi bombaladığını, bombardımanın yerel saatle sabah 6’da durduğunu söyledi.

Bu arada Fransız askerlerini taşıyan 40 ila 50 kamyonun, Fildişi Kıyısı’ndan Mali’ye geçtiği belirtildi. Mali ordusunun da, Diabali’yi geri almak için geniş çaplı yeni bir operasyona başladığı bildirildi.

İşgalci sayısı 2.500’e çıkacak!

Fransa Savunma Bakanlığı, Mali’deki Fransız askeri birliklerinin sayısını 2 bin 500’e çıkartmayı palanlıyor. Savunma Bakanlığı kaynakları, Mali’Ye gönderilecek asker sayısının kademeli olarak 2 bin 500’e çıkartılacağını bildirdi.

Fransa daha çok destek istiyor

Fransa’da hükümetin parlamento ile ilişkilerinden sorumlu Bakan Alain Vidalies, Avrupalı ülkelerin kendilerine ‘asgari seviyede’ destek vermesinden şikayetçi oldu ve bundan üzüntü duyduklarını dile getirdi. Fransız Bakan, "Bu operasyonlarda Fransa’nın tamamen yalnız kaldığını söyleyemeyiz ancak verilen desteğin boyutu asgari düzeyde ve bu da üzüntü verici” ifadesini kullandı.

İşgale Kanada’dan da destek

Kanada, Mali’ye C-17 tipi askeri nakliye uçağı yollama kararı aldı. Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, Montreal’de gazetecilerin sorusunu yanıtlarken, Mali’de bulunan Fransız güçlerine destek vermek amacıyla askeri nakliye uçağı gönderme kararı aldıklarını açıkladı. Nakliye uçağının, askeri operasyon amaçlı kullanılmayacağının altını çizen Harper, talebin Fransız makamlarından geldiğini ifade etti. Fransa’nın Mali’ye askeri müdahalesi

Hollande Fas’a da bastırıyor

Hollande, Fas Kralı 6. Muhammed ile Mali’deki duruma ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hollande, Fas Kralı 6.Muhammed’i aradı. Fas da Fransa ile birlikte, BMGK’dan Mali’ye Afrika askeri gücü gönderilmesini onaylama çağrısında bulunmuştu. Fransa hükümetleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK), Mali ordusunun operasyonlarını desteklemek amacıyla Mali’ye Afrika askeri gücü gönderilmesini onaylama çağrısında bulunmuştu.

ABD bölge ülkelerine baskı yapıyor

Ürdün Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Cevad el-Hamd, ABD’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle Mali’deki askeri müdahaleye doğrudan katılamayacağını vurgulayarak, ‘’ABD, Fransa’nın Mali’ye askeri müdahalesinde tek başına başarılı olamayacağını düşünüyor. Ancak, içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı da doğrudan müdahale edemiyor. Bunun yerine, Mali’ye askeri müdahaleyi reddeden Cezayir başta olmak üzere, bölgedeki devletlere siyasi baskı uyguluyor’’ diye konuştu.

Lübnan Araştırma Çalışmaları İstişare Kurulu Üyesi Talal Atrisi de, ABD’nin

Mali’deki askeri müdahaleye doğrudan destek vermesinin mümkün olmadığını ileri sürerek, ABD’nin bölgedeki savaşa bulaşmadan, askeri ve lojistik alanda Fransa’ya destek sağlamakla yetineceği görüşünü savundu.

Fransa NATO’nun maşası

NATO’nun, Mali’deki askeri müdahale konusunda ‘açık kapı’ siyaseti uyguladığına dikkati çeken Mısırlı siyasi analist Tevfik Ganim ise, ‘’Kuzey Afrika’da sömürge geçmişine sahip Fransa, coğrafi ve tarihi açıdan Afrika’ya en yakın devlettir ve NATO’nun bölgede izlediği ‘’açık kapı’’ siyaseti çerçevesinde, doğrudan askeri müdahaleyi üstlenmiştir. NATO’ya üye diğer devletler ise, Fransa’ya askeri ve lojistik destek sağlayarak, ‘doğrudan olmayan müdahale’ siyaseti gütmektedir’’ ifadelerini kullandı.

Cezayir Fransa’nın kuklası

Fransa’nın mali işgalinde Avrupa ve ABD’den çok destek veren işbirlikçi Cezayir hükümeti işgale karşı yapılan protesto gösterilerine bile tahammül edemiyor. Güvenlik güçleri protestoya müdahale ederek kapatılan İslami Selamet Cephesi Partisi (FIS) Genel Başkan Yardımcısı Ali Belhac’ı gözaltına aldı.

Fransa’nın Mali’ye müdahalesini protesto gösterisinde, kapatılan FIS’in Genel Başkan Yardımcısı Ali Belhac’ı gözaltına aldığı ve nereye götürüldüğü hakkında bilgi verilmediği belirtildi. FIS’in açıklamasında, Fransa’nın Mali’ye askeri müdahalesi nedeniyle Fransız Büyükelçisi’nin Cezayir’den sınırdışı edilmesi gerektiği belirtilirken, Mali halkının vurulması için Fransız savaş uçaklarına hava sahasını açan Cezayir yönetimi kınandı.

Belhac, Pazar günü yaptığı basın açıklamasında, Fransa’nın Mali’ye askeri müdahalesini ‘’Fransa devletinin, Müslüman Mali devletine düşmanca saldırısı’’ olarak nitelemişti.

Cezayirli politikacı, 1992 genel seçimlerinin ilk turunu kazanmasının ardından ikinci tura beş gün kala gerçekleşen darbe sonucu kapatılan FIS’in ikinci adamı olarak tanınıyor. Belhac, partinin genel başkanı Abbas Medeni ile birlikte tutuklanmıştı. FIS lideri, ‘’şiddete teşvik’’ suçlamasıyla yargılanmış, 11 yıllık hapis hayatından sonra 2003’te özgürlüğüne kavuşmuştu.

Cezayir sınırı kapattı

Bölgede Fransa’ya en büyük desteği veren işbirlikçi Cezayir yönetimi, Mali ordusu ve Fransız güçlerinin ülkenin kuzeyindeki halka yönelik başlattığı geniş çaplı saldırılarla eşzamanlı olarak Mali ile sınırını resmen kapattığını duyurdu. Cezayir’in, ülkedeki direnişçi halkla mücadelesinde her zaman Mali Hükümetinin yanında olacağı belirtilen açıklamada, bu konuda uluslararası desteğin (!) gerekliliğine de işaret edildi.

İşgal ‘gerektiği kadar’ sürecek!

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, Mali’deki operasyonun gerektiği kadar süreceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Mali’deki son durumu ve Fransa’nın askeri müdahalesini değerlendirmek üzere kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Fransa’nın isteği üzerine yapılan toplantı sonrası açıklama yapan Fransa Temsilcisi Araud, güya Mali ve Batı Afrika’nın istikrarının tehlikede olduğunu iddia ederek Mali’deki operasyonların ne zaman biteceği ile ilgili net bir tarih vermedi.

Direnişçi halkın başkent Bamako’yu ele geçirdikleri takdirde bölgede büyük bir istikrasızlığın olacağını vurgulayan Fransız Temsilci Araud, "Siyasi çözüm noktasın ümidimizin kalmamasından dolayı operasyon düzenledik. Bu süreçte Kanada, ABD, İngiltere, Belçika ve Danimarka gibi ülkelerin desteğini alabiliriz” şeklinde açıklama yaptı.

"Körfez ülkeleri de destek verecek”

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise, Körfez ülkelerinin Mali’deki operasyona destek vereceğinden emin olduğunu söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen toplantıda konuşan Fabius, bunun muhtemelen malzeme ve para yardımı şekilde olacağını dile getirdi. Fransız bakan, Mali’de halka karşı operasyonların finansmanı için Ocak ayı sonunda yardım konferansı yapılacağını da dile getirdi.

dunyatimes.com
Son Guncelleme: 16 Ocak 2013 00:47
  • Ziyaret: 4153
  • (Suanki Oy 0.0/5 Yildiz) Toplam Oy: 0
  • 0 0
  • Share on Twitter Share on facebook

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Af Medya’ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece “http://www.ellekhaber.com” tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.