Bulundugunuz sayfa: Ana Sayfa › Haberler

Çağlayan: Bize hasta diyenler şimdi yoğun bakım çadırında

16 October 2012 17:19 Kategori Ekonomi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa ülkelerinin çöküş içinde olduğunu belirterek, "Geçmişte bize hasta diyenler şu anda yoğun bakım çadırında. Söz konusu ülkelerin kriz öncesi dönemlerine dönebilmeleri için en az 10 yıl gerekiyor." dedi.

Mersin Otomobil Fuarı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Vali Hasan Basri Güzeloğlu tarafından açıldı. Yenişehir Fuar Merkezi'ndeki açılış töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Çağlayan, Mersin'in ülke ekonomisinde öncelikli bir yeri olduğunu söyledi.

Otomotiv alanında Paris'te, Cenevre'de veya diğer kentlerde hangi fuarlar düzenleniyorsa Mersin'inde hak ettiği yeri alacağını ifade eden Çağlayan, "Çünkü Mersin Avrupa'yı önemli derecede sarsan krize rağmen, Türkiye'de her türlü imkanın mevcut olduğu bir kent. Avrupa ülkeleri ekonomik alanda büyük bir çöküş içinde. Geçmişte bize hasta diyenler şu anda yoğun bakım çadırında. Söz konusu ülkelerin kriz öncesi dönemlerine dönebilmeleri için en az 10 yıl daha gerekiyor. Yani 10 fırın ekmek yemeleri gerek." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin artık IMF'den borç almadığını anlatan Çağlayan "Ülkemiz, ihracatçısının ve girişimcisinin çabası ile ekonomik alanda önemli bir noktaya geldi. Artık IMF'den borç almıyor, tam aksine IMF'ye cep harçlığı veriyoruz. Hal böyleyken kamyon üretiminde Avrupa birincisi, binek otomobilde de Avrupa'nın en büyük 7'nci üreticisiyiz. Çünkü Türkiye gerek yerli gerekse de yabancı girişimcilerin belirlenen kurallar içerisinde ticaretini en iyi şekilde yaptığı bir ülke. Öncelerde yeni araba almak her babayiğidin harcı değildi. Şimdilerde ise vatandaşımız ihtiyacı olan arabayı alabiliyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Avrupa ülkelerine göre daha genç bir nüfusa sahip olduğunu anımsatan Çağlayan, Avrupa'da yaş ortalamasının 45'e dayandığını belirterek, "Türkiye Avrupa değil. Günümüzdeki Avrupalı işini devredecek evladını bulamıyor. Kendilerine nefes alacak liman arıyor. Bu nedenle de Türkiye'ye geliyorlar. Ülkemizdeki yatırımlar ekonomik istikrarla geliyor. Dünyanın en büyük ticari merkezinin ortasında yer alan Türkiye, Avrupa ekonomisiyle birlikte hareket edecek olsaydı, vatandaşlarımızın karşısına çıkıp ihracat rakamlarının arttığını söyleyemezdik. Şimdi söylüyorum. Avrupa ciddi sıkıntıda. Buna rağmen Türkiye ihracat yapıyor. Çünkü dünyanın eksenini kendi eksenimiz kabul ettik." şeklinde konuştu.

Yeni teşvik sisteminde sadece yatırımın ve üretimin değil, yatırımların sergilendiği fuarların da desteklendiğini anlatan Çağlayan, CNR Expo isimli fuar firmasıyla yapılan görüşmelerde Mersin'de daha kapsamlı ve daha büyük ölçekli bir fuar merkezinin yapılmasına dönük görüşlerin paylaşıldığını kaydetti.

"Mersin'e yatırım yapan kaybetmez, aksine kazanır." diyen Çağlayan şunları kaydetti: "Çünkü Mersin'i dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden birisi yapacağız. Dubai'de, Rotterdam'da ne varsa bunların hepsi Mersin'de de olacak. Mersin ülkemizin dünyaya açılan kapısı haline gelecek. AB'ye girmemize mani olan toplumlar, ülkemizin birliğe girmesi için yalvaracaklar. O zaman da ülke olarak biz AB'ye girip girmeme konusunda düşüneceğiz."

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut ise kentte yapılan fuarların arttırılmasını istedi.
Konuşmaların ardından CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Eren tarafından Ekonomi Bakanı Çağlayan ile Vali Hasan Basri Güzeloğlu'na plaket takdim edildi. Çağlayan ve beraberindekiler açılış kurdelesinin ardından stantları gezdi.
20 bin metrekare alan üzerine kurulu Yenişehir Fuar Merkezi'nde Audi, Renault, Dacia, Fiat, Toyota, Volkswagen, Honda, Ford, Citroen, Peugeot, Isuzu, Mitsubishi, Kia, Hyundai ve Skoda gibi öncü markaların katılımıyla düzenlenen fuar 21 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.

Dünyatimes 
Son Guncelleme: 16 Ekim 2012 17:19
  • Ziyaret: 6465
  • (Suanki Oy 0.0/5 Yildiz) Toplam Oy: 0
  • 0 0
  • Share on Twitter Share on facebook

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Af Medya’ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece “http://www.ellekhaber.com” tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.