Bulundugunuz sayfa: Ana Sayfa › Haberler

Ellek'in Hava Durumu Ondan Sorulur

14 June 2013 07:17 Kategori Dünya
Ellek’te yaşayan Osman Yıldız (80) yaptığı hava tahminleri ile yıllardır kasabalı çiftçilere yön veriyor.
"Ay gün hesabından tahmin ediyorum.” Diyen yıldız; Her yıl gökyüzünde aynı zamanlarda aynı şeylerin olduğunu söylüyor.
Yüzde 80 oranında tahminleri tutan Osman Amca yıllardır kasabalı çiftçilere ekip biçme zamanları konusunda yön veriyor.
Eski Rumi takvime göre hesaplamalar yapan Osman Amca kasabalıdan "Hava bugün nasıl, ne zaman yağmur yağacak?” gibi soruları sıkça duyduğunu söylüyor.
"Bir ayın 4 haftası var her hafta hava değişir.” Diyen Osman yıldız. "Ay güneşin 15 gün güneyine gider sonra gelir 15 gün de kuzeyine gider. Her hafta hava farklı olur. Ayın 18 ile 26’sı arası hiç yağmasa da garbi (Öğleden sonra esmeye başlayan nemli serin rüzgar) eser.
Yedinci ayın 8-12 arası Ellek’e de yağar. ElleK’e yağmasa dağların eteklerine yağar. " diye örnekler veriyor.
Bunlar her yıl sürekli tekrarlayan durumlar olduğunu söyleyen yıldız, "Takip ettiğinizde görürsünüz. 1 gün önce ya da bir gün sonra olabilir tabi, bazen 1 gün sapma olabiliyor hesaplamalarda. " diyor.
Tahminleri nasıl yaptığını şöyle anlatıyor: "Ayları hesaplayarak tahmin yapıyorum. Bulutu izliyorum. Tabi yağmuru yağdıran Allah. En doğrusunu Allah bilir, benim tahminim değişmeyen durumlar üzerine. Yıllarca gözlemlenen ve artık neredeyse kesinleşen sonuçlar üzerinden tahmin yürütüyorum. Çiftçiliği bilen insanın bilmesi gereken şeyler aslında bunlar. Mesela haziran ayındayız (Her sene 8 ila 12 haziran arası yağmur yağar.) bu sene kısa kısa yağdı ama yine yağdı.
Bir de dağların yapısı buradaki yağışlara yön verir. Düziçi ve çevresi gallep (güvercin) kuyruğu gibi. Bir tarafta yağmur başlarsa diğer tarafa doğru çeker. Toprakkale hemite tarafında başladığı zaman sağa ya da sola doğru yayılır. Önce dağlar garbilemeye başlar, sonra aşağı doğru iner yağmur. İyi gözlemlemek gerekir, mesela her gece saat 12’de ve gündüz saat 12’de hava değişir. "



Son Guncelleme: 14 Haziran 2013 07:17
  • Ziyaret: 5502
  • (Suanki Oy 5.0/5 Yildiz) Toplam Oy: 1
  • 1 0
  • Share on Twitter Share on facebook

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Af Medya’ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece “http://www.ellekhaber.com” tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.