Bulundugunuz sayfa: Ana Sayfa › Haberler

Hacı Ömer Mart Ellek İsminin Nereden Geldiğini Açıklıyor

14 September 2014 19:44 Kategori Politika

Herkesin Görüş Ve Düşüncelerine Saygım Vardır....

"Ellek Haber" geçtiğimiz günlerdeki Ellek beldesi ile ilgili yayınlarımızda Ellek isminin nerden geldiğini geçmiş tarihleri bilen kişilere sormuştuk. Bu yayın akışımıza devam ederek başka bilen insanlara sorma ihtiyacını da hissettik. Bu vatandaşlardan biri olan ve geçmiş tarihi bilen kişilerle bir araya gelmeye devam ediyoruz. Buradaki amacımız kesin doğrulara ulaşmaktır. Kulaktan kulağa geçen söylentiler mevcuttur. Lakin; biz "ELLEK HABER" sitesi olarak kesin doğrulara ulaşarak bu aldığımız bilgileri geleceğe taşıma niyeti ve arzusu içerisindeyiz. Bu amacımıza uygun olarak gezmeye devam ediyoruz. Kesin bilgi sahibi insanlarla bir araya gelmeye her zaman hazırız.


Bu kişiler içerisinde sitemize bilgi vermek isteyen Hacı Ömer Mart ile bir araya geldik. Ömer Mart bildiklerini bize anlatarak şunları söyledi; Ben 1941 yılında dünyaya geldim. Ellek köyünün kurulması 1900 yıllara dayanır. Bana bu bilgileri veren 1860 yılında doğmuş ve 1966 yılında hayatını kaybetmiş Osmaniye ilinde yaşamış Kenan Bila ismindeki bir vatandaştır. Bu kişi nüfusa 1860 yılında kaydedilmiş. Ancak, 115 yıl yaşamış bir kişidir. Bize anlattığı bilgileri bende size aynen anlatıyorum. İlk önce Osmaniye'nin kuruluş geçmişi; bir çınar ve bir pınarın bir hu ile başlayan ve etrafında günler geçtikçe artan yerleşim ağı ile kurulmuştur. Ellek ise; 1900 yıllardan başlayarak oluşmuştur. Burada ilk konaklayanlar Ermeniler olmuştur ve burada onlar tarafından yapılan bir kuyu da vardır. Burası sulak bir alan ve suyu olan bir yer olduğundan buradan İskenderun ve çevre bölgelerden gelerek Maraş'a gidilen bir bir kervan yolu vardır. Bu yolun geçtiği alan Ellek bölgesindeki kuyunun olduğu yerdir. Buraya eski yıllarda Sulu Kuyu ismi de denilirdi. Burada kuyunun olması nedeniyle şimdiki; Coşkunlar ilk yerleşenler içerisindedir. Ellek'te Coşkunların yanında Sarı Velioğlu ve AFŞİNLİ MEHMET( Ellekçi, Halburcu, Saratçı Mehmet) ikamet etmeye başlamıştır. Burada zamanla Halburcu, Ellekci Mehmet mesleğini icra etmeye başlamıştır. Ellek, sarat, halbur üreterek diğer bölgelerde pazarcılık yaparak satmaya başlamış.

Diğer bölgelerdeki insanlar ihtiyaçlarını buradan Afşinli Mehmet'in üretikleri ile karşılamaya başlamışlardır. Vatandaşlar birbirine nereye gidiyorsun? dediği zaman Ellek almaya gidiyorum diyorlarmış. 1925 yılında soy isim uygulamasına geçilince bu köye de Ellekci Mehmet'in isminin tanınmasından dolayı köye de Ellek ismi verilmiştir.

Bu bölgede suyun olması ve verimli arazilerin olması nedeniyle Ellekci Mehmet, Afşin'nin Kanlı Kavak bölgesindeki akrabalarını yanına giderek onlara bu alanın özeliklerinden bahsetmiştir. Buraya onları da alıp gelmiştir. O yıllarda soy isim uygulamasına geçildiği için onların da soy isimleri verilmiştir. Daha önce dediğimiz gibi Ellek Köyüne ilk yerleşen Coşkunlar, Ellek, Onuş gibi soy isimli şahıslar olmuştur. Daha sonraki yıllarda ise; Maraş'ın Afşin bölgesinin Kanlı Kavak mevkinden gelen FİLİZ'ler kabinesi olmuştur. Şimdi ki Mart'lar kabinesi de Kozan ilçesinden bazı nedenler( Ağalık nedeniyle kavga vs.) ile göçerek Haruniye'ye gelmişlerdir. Martlar ilk önce Haruniye deki Omar Ağanın yanına gelmişlerdir. Hamdioğlu Ahmet Kozandan gelen Martların atasıdır. Bu kişi Ağa olduğu için Omar Ağa kızını Hamdioğlu Ahmet'e vermiştir. Bu evlilikten 2 yıl kadar çocukları olmayınca çare olarak ikinci eşini almaya karar vermişlerdir. Bu eşi ise; Teyçi köyünün Ağası Şekeroğlu'nun kızıdır. Bu eşinden iki tane erkek evlat sahibi oluyorlar. Omar ağa ile Şekeroğlu Ağa bir araya geliyorlar. Bir yerde iki Ağa olmaz! diyerek Haruniye ile Teyçi arasındaki bölgeye Hamdioğlu Ahmet'i Ellek köyündeki Şimdiki Çevlik mahallesine yerleştiriyorlar. Buradaki yeri ise, Kara Ökkeş'den aldıkları belirtiliyor. Şimdiki Martlar Kabinesinin Ellek Köyündeki ilk yerleşim alanı burasıdır. Halen günümüzde o alanda geçmişten kalan incir ağaçlarına "Martların inciri" tabir kullanılmaktadır. Bu gerçekleri ileri yaş gurubu insanlarının bildiğinde eminim. Benim geçmişle ilgili bilgilerim bundan ibarettir. Daha geniş bilgileri olan kişilerde olabilir. Bunu anlatmanızda ki amacımız; geçmişi, atasını herkes bilmesi yönündedir" dedi.
Son Guncelleme: 14 Eylul 2014 19:44
  • Ziyaret: 10541
  • (Suanki Oy 2.7/5 Yildiz) Toplam Oy: 6
  • 64 0
  • Share on Twitter Share on facebook

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Af Medya’ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece “http://www.ellekhaber.com” tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.