Bulundugunuz sayfa: Ana Sayfa › Haberler

Hasat geldi ama çiftçinin yüzü gülmüyor

02 June 2015 21:59 Kategori Ekonomi


Yaz sıcaklarının başlamasıyla birlikte buğdayın hasat zamanı başladı. Geçtiğimiz yıl don nedeniyle ürünlerin çoğu don tutunca çiftçiler mağdur olmuştu. Düziçi bölgesinde yoğun şekilde hasadı yapılan buğdayın durumu belirsizliğini koruyor.


Geçtiğimiz yıl Düziçinde yaşanan don olayı çiftçileri mağdur etmiş ve çiftçiler zarara uğramıştı. Bu yıl hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte çiftçileri bekleyen sıkıntıları yörede çiftçilik yapan vatandaşlara sorduk. Ellek kasabasında yaşayan Ökkeş Filiz, bölge çiftçisinin önemli sorunlarının olduğunu söyledi. Filiz," Benim hayatım tarlalarda geçti. Geçimimi bu yoldan sağladım. Fakat bir çiftçi olarak gerçekten eski yıllarımızı çok arıyorum. Geçen yıl ürünlerimizi don vurdu. Bu nedenle verim alamadık. Bu yıl buğdaylarımız çok güzel görünüyor. 1984 yılı ile 1995 yılları arasında çiftçilerin yüzü gerçekten gülmüştü. Fakat son yıllarda çiftçi kazanamaz oldu. Ben 200 dönüm kadar ürün ekiyorum ve yüzüm gülmüyor.


Devletin tarımda fiyat uygulamasının olmaması çiftçi için sıkıntıya neden olduğunu ifade eden çiftçi Ökkeş Filiz, önceki yıllarda devlete ait buğday ofisine ürün verildiğini; bu uygulamanın da son bulmasıyla ürünlerini verebilecekleri yerlerin olmadığını söyledi. Filiz, " Şuan buğday alan pek kimse yok. Alanlar da çok düşük fiyattan alım yapıyorlar. Bu gün buğdaya verilen kilo başı fiyat 750-800 kr. seviyesinde” diyerek sıkıntılarını dile getirdi. Bu fiyatla çiftçinin yüzü güler mi? Diye soran Filiz " Çiftçiye mazot desteği veya bazı ürünlerde dönüm başı destek vermekle çiftçimizin yarasına merhem olamazlar. Bu uygulamalar bizim bölgemiz için hiç bir anlamı yok. Devletimizden mazot fiyatlarını, gübre fiyatlarını, sulama suyundaki adaletsizliğin giderilmesi gibi konularda destek bekliyoruz. Yoksa sonumuzu hiç hayırlı görmüyorum" diyerek yetkililerden çiftçilere bu konuda destek verilmesini istedi.


Son Guncelleme: 02 Haziran 2015 21:59
  • Ziyaret: 6189
  • (Suanki Oy 3.0/5 Yildiz) Toplam Oy: 5
  • 0 1
  • Share on Twitter Share on facebook

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Af Medya’ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece “http://www.ellekhaber.com” tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.