Bulundugunuz sayfa: Ana Sayfa › Haberler

Kastabala Kalesi, güneş enerjisi ile aydınlanıyor

07 July 2014 09:27 Kategori Osmaniye Haberleri
Osmaniye'de bulunan Kastabala Antik Kenti, güneş enerjisiyle aydınlatılmaya başlandı. Osmaniye Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Korkut Ata Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından finansal destek gören "Kaleler Şehri, Fıstığın Kalbi Osmaniye” projesi ile Kastabala Kalesi’ne güneş panelleri kuruldu.

Değişik noktalara yerleştirilen 76 LED projektör ile Kale, Sütunlu Caddesi, Antik Tiyatro ve çevresi geceleri güneş enerjisi ile aydınlatılmaya başlandı. Osmaniye İl Merkezine 12 kilometre mesafede bulunan Kastabala Hierapolis antik kenti, milattan önceki yıllardan başlamak üzere özellikle Roma döneminden kalan arkeolojik buluntuları; sütunlu caddesi, tiyatrosu, kilise ve hamam kalıntılar ile ilin turizm destinasyonu olmasında önemli bir potansiyele sahip. Kastabala, döneminin bölgedeki en büyük yerleşim alanı.

Kastabala Ören yerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Osmaniye Valiliğinin desteği ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Hacı Zeyrek başkanlığında 2009 yılından beri temmuz - eylül ayları arasında kazı çalışmaları sürdürülmekte.Yetkililerden edinilen bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Osmaniye İl Özel İdare bütçesinden 2003-2008 yılları arasında tarihi mekândaki çalı, ot temizliği ile 2 kilometre mesafedeki içme suyunun ören yeri girişine getirilerek çeşme, bekçi kulübesi, bayan ve erkek lavaboları yapımlarının gerçekleştirildiği belirtildi.

Ayrıca, Kastabala ören yeri Işıklandırma Projesi için İl Özel İdaresi'nden 47 bin 180 TL ve DOĞAKA’ dan 110 bin 742 TL olmak üzere toplam 157 bin 922 TL harcanarak kalenin gerekli yerleri güneş enerjisi ile aydınlatılması işinin tamamlandığı kaydedildi.


Son Guncelleme: 07 Temmuz 2014 09:27
  • Ziyaret: 6558
  • (Suanki Oy 0.0/5 Yildiz) Toplam Oy: 0
  • 0 0
  • Share on Twitter Share on facebook

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Af Medya’ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece “http://www.ellekhaber.com” tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.