Bulundugunuz sayfa: Ana Sayfa › Haberler

Şifa Kaynağımız Murt ve hambeles

02 October 2013 21:21 Kategori Yerel Haber

Ellek beldesinin her yerinde yetişen ve değeri insanlarımız tarafından fazla bilinmeyen murt ve hambeles

Hambeles'in Çukurova bölgesinde yararlarıyla bilindiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Ertaç, "Allah her meyveye ayrı bir özellik vermiş. Yararı olmayan bir meyve yoktur. Hambeles de çok sayıda hastalığa iyi geliyor. Özellikle yaprağı her derde deva. Ne yazık ki bu meyve çok fazla bilinmiyor. Mersin, Adana, Hatay çevrelerinde kırsal köylerde seyrek bir şekilde yetişiyor ve yararları bu bölgelerde dahi bilinmiyor. Bu ürünün daha fazla insan tarafından bilinmesi, hasta insanlarımıza bu üründen şifa olarak tükettirilmesi lazım."

Çukurova bölgesinde Mersin, Adana ve Hatay'da 'Hambeles' adıyla bilinen yeşil renkli meyve birçok hastalığa karşı şifa kaynağı. Egzamadan tansiyona, astımdan romatizmal hastalıklara iyi gelen bu mucizevi bitkinin yararları, yetiştiği Akdenizbölgesinde dahi çok fazla bilinmiyor.

Bölgemizin Her Yerinde Yetişen Murt Ağacının Faydaları;


Mersin Ağacı ve Faydaları

Mersin Ağacı Kullanımı ve Faydaları

Mersin (Asmar), Mersingiller familyasından Güney ve Batı Anadolu dağlarında yetişen, yaprakları yaz kış yeşil kalan, gıda ve parfüm sanayisinde ham madde olarak kullanılan, meyvesi murt ya da mersin adıyla bilinen, esansı çıkarılan, beyaz çiçekli, güzel kokulu 2-5 metre boyunda bir ağaç ya da ağaçcık olan bir bitkidir. Diğer isimleri Murt, Sazak ağacı ve Myrtus communis olarak bilinir.

Yaprakları deri gibi serttir. Çiçekleri beyazdır. Kokusu güzeldir. 100 kadar türü vardır. Yabani mersin Akdeniz çevresinde yetişir. Meyvesine de mersin denir. Küçüktür. Tatlı bahratlı ve kokuludur. Yenir. Yapraklarında ve çiçek dallarında reçine, tanen, sinaol, terpen, mirtol, pinen gibi maddeler vardır. Meyvelerinde ise uçucu yağ, şeker, sitrik asit bulunur.

Yetiştirildiği yerler: Vatanı Akdeniz ülkeleri olan mersin Türkiye’nin Akdeniz ve Ege bölgesinde yabani olarak yetişir.

Toplanması ve saklanması: Mersin sürekli yeşil olduğundan yaprakları her mevsim toplanarak değerlendirilebilir. Fakat en uygun olduğu zaman Mayıs’tan Eylül’e kadardır. Zira bu aylarda daha fazla eter yağı içerir

 

 

 

İshali keser. İştah açıcıdır. Nezlede faydalıdır. Mide ağrılarını giderir. Şeker hastalarına iyi gelir. Saçları boyamakta kullanılır. Mesane iltihaplarını da giderir. Bel soğukluğunda ve egzamada faydalıdır. Ağız, boğaz ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Akciğer iltihaplarında kullanılır. İdrar yolları enfeksiyonlarında antiseptik etkisi vardır. Peklik verici ve özellikle çocuklarda diyareyi kesicidir. Doku ve damar büzücü niteliği nedeniyle kanı dindirici etkileri görülür. Astım, bronşit, sinüzit ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarında faydalıdır. sifalibitkileriniz. Mikrop öldürücü, kanamayı durdurucu ve yaraların iyileşmesini hızlandırıcı etkilere sahiptir.

 


Son Guncelleme: 02 Ekim 2013 21:21
  • Ziyaret: 57514
  • (Suanki Oy 2.9/5 Yildiz) Toplam Oy: 8
  • 3 0
  • Share on Twitter Share on facebook

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Af Medya’ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece “http://www.ellekhaber.com” tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.