Bulundugunuz sayfa: Ana Sayfa › Haberler

Ziraat Mühendisi Ellekli Çiftçilerle Bir Arada

23 March 2015 21:24 Kategori Güncel Haberler

ZEYTİN DE PAMUKLU BİTİ ZARARLISI

Ülkemizde ve genellikle Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak görülen pamuklu biti zararlısı havaların ısınmasıyla beraber ilçemizde ki zeytin ağaçlarında kendini göstermeye başladı.

Pamuklu biti zararlısı kış aylarını ergin olarak, ağaç çatlaklarında, yarık ve kabuk altlarında ve hatta sürgün ve koltuklarında geçirirler. Şubat Mart ayları itibarıyla faal duruma geçerler.

Zeytin pamuklu bitinin nimfleri, zeytin somaklarında tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olarak zararlı olurlar. Zararlının yoğunluğu arttıkça zarar oranı yükselir. Ancak düşük yoğunluklarda zarar pek hissedilmez.

Kültürel mücadele olarak; Bütün koşnillerde olduğu gibi Zeytin Pamuklu Biti zararlısının, ortaya çıkmasını önlemek için ağaçlar daima sağlıklı tutulmalı, bol güneş almasına ve havalanmasına dikkat edilmelidir. İlaçlama zamanı ise Zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir. Bu konularda bütün çiftçileri uyarıyoruz. Düziçi bölgesinde zeytin bahçesi olan çiftçilerimizin uyarılarımıza kulak vermelerini rica ediyoruz. Geç kalmadan önlemlerin alınmasını çiftçilerimizden istiyoruz. Bu konuda bizim yardımımıza ihtiyaç duyanlara severek ve isteyerek yardıma hazırız. Yeter ki; çiftçilerimizin yüzü gülsün diyoruz.


Son Guncelleme: 23 Mart 2015 21:24
  • Ziyaret: 3207
  • (Suanki Oy 1.0/5 Yildiz) Toplam Oy: 1
  • 0 0
  • Share on Twitter Share on facebook

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Af Medya’ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece “http://www.ellekhaber.com” tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.