Bulundugunuz sayfa: Ana Sayfa › Haberler

Mızraklı İlmihal ve Namaz

19 February 2015 23:32 Kategori Yazarlar


Hacı Ayşe Filiz
abdulvahapfiliz1@gmail.com

Ve dahi namaza dört şey ile girilir: Farz ile, vacip ile, sünnet ile, müstehap ile. Namazda ellerin(i) kulağına kaldırmak sünnet, eli ayasını kıbleye teveccüh ettirmek sünnet, er kişi baş parmağını kulağı yumuşağına değ(d)irmek ve hatun kişi omuzuna beraber kaldırmak müstehap, "Allahu ekber” demek farz, tekbir aldıktan sonra el bağlamak sünnet, sağ elin(i) sol elinin üzerine komak sünnet, er kişi ellerin(i) göbeğinden aşağı komak ve hatun kişi göğsüne komak sünnet, bileğini pekçe kavramak müstahap.

Ve dahi namazda imam olsun, muktedi (imama uyan) olsun, yalnız olsun "Sübhaneke” okumak sünnet; eğer imam (ise) yahut yalnız ise "eûzu’ okumak sünnet; "Besmele” okumak sünnet; "Fâtiha-yı şerife” okumak vacip; bir sûre koşmak vacip; üç âyet yahut üç âyet kadar bir uzun âyet okumak farz.


Ve dahi rükûda farz da var, vacip de var, müstehap da var: Belini eğdin farz bulundu, üç kere "sübhanellah” diyecek kadar eğlendin vacip bulundu, üç kere "sübhâne rabbiye’l-azîm” dedin sünnet bulundu, beş kere (ve)ya yedi kere dedin müstahap bulundu.


Rükûdan kıyama doğruldukta, kezâlik iki secde arasında doğrulup oturdukta bir kere "sübhanellah” diyecek kadar eğlenmesi İmam-ı Ebu Yusuf’a göre farz, İmameyn{İmameyn: iki imam. Bu terim genellikle İmam-ı Azam’ın iki büyük talebesi imam Ebu Yusuf ve imam Muhammed için kullanılır. Fakat burada olduğu gibi bu üç imamdan birinin adı anılıyorsa İmameyn terimi diğer ikisini ifade eder. Aslında teknik olarak İmam-ı Azamla İmam-ı Muhammed için "Tarafeyn” (iki taraf), İmam-ı Azamla imam Ebu Yusuf için "Şeyhayn” (iki şeyh) terimleri kullanılır.} kavline göre vacip; -sünnet demesi dahi var, esah olan vâciptir.-

Dahi secdede farz da var, vacip de var, sünnet de var, müstehap da var: Başını secdeye koydun farz bulundu, üç kere "sübhânellah” demek kadar eğlendin vacip bulundu, üç kere "sübhâne rabbiye’l-a’lâ” dedin sünnet bulundu, beş kere ya yedi kere dedin müstehap bulundu.

Ka’de-i ûlâda (ilk oturuşta) oturması vacip, ka’de-i ahîrede (son oturuşta) oturması farz, ikisinde de "et-Tehiyyat” okuması vacip. Farzların ve vaciplerin ve öğlenin ve cumanın evvel sünnetlerinin ve cumanın son sünnetinin yalnız ka’de-i ahîrelerinde ve sâir namazların her ka’desinde "salavât” duasın(ı) okumak sünnet, selâm lafzı vacip, iki yanına bakmak sünnet, pekçe bakmak müstehap
Son Guncelleme: 19 Subat 2015 23:32
  • Ziyaret: 5095
  • (Suanki Oy 3.0/5 Yildiz) Toplam Oy: 5
  • 0 1
  • Share on Twitter Share on facebook

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Af Medya’ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece “http://www.ellekhaber.com” tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.


Yazarın Diğer Yazıları



Farz, Vacip, Sünnet,Müstehap
Ehl-i Sünnet Olanların On Alameti
Cenaze Namazı
İslamın Binası Beştir
Mızraklı İlmihal ve 54 Farz
Mızraklı İlmihal ve Yoksulluğun Sebepleri
Mızraklı İlmihal ve Namaz
Mızraklı İlmihal ve Abdest
Mızraklı İlmihal ve İstinca, İstibra ve İstinka
Mızraklı İlmihal ve Teyemmüm
Mızraklı İlmihal ve Gusül
Mızraklı İlmihal ve Oruç
Mızraklı İlmihal ve Önsöz
Mızraklı İlmihal Fıkıh'ı en Tabanda Yaşamanın Adıdır